Peter

om_peter

Om mig.

Jag växte upp i nordvästra Skåne, där jag också byggde min första trädgård. Sedan över 10 år bor jag i Eskilsby, öster om Göteborg. Här skapar jag min trädgård på två hektar före detta mycket artfattig skogstomt. Numera bor jag också delvis i Malmö där jag mest jobbar med anläggning och även en del undervisning. Min utgångspunkt är alltid naturen. Kunskapen om växternas naturliga ståndorter är nyckeln till mitt sätt att odla dem på. 

Jag började min trädgårdsbana som många andra med att odla vanliga perenner, sommarblommor och dahlior, men blev snabbt fascinerad av de mer naturliga formerna. I över 15 års tid har jag nu anlagt bäddar för i första hand vildarter. De senaste åren har jag dock börjat intressera mig mer och mer för större färgsprakande perennplanteringar och alla vackra prydnadsgräs. Det betyder inte att jag har tappat intresset för vildarterna, tvärtom, ju fler växter jag lär känna, desto fler växtgrupper fascinerar mig.

Trots att jag har så många sorter är jag egentligen ingen samlare, jag kan bara inte låta bli att odla dem. Att lista ut hur jag kan lyckas med dem och hur jag kan använda dem i olika sammanhang fascinerar mig. Så på ett sätt är jag en samlare, jag samlar på utmaningar.

Peter Korns Trädgård är ett projekt där jag ständigt utvecklar och förbättrar de olika områdena i trädgården. Här provar jag och utvecklar mina olika metoder. Jag tycker om och föredrar att gräva allt för hand, mest för att det ger en helt annan tillfredsställelse och känsla i formerna. Jag har utformat hela trädgården för att ge varje växt dess ultimata växtplats samtidigt som utformningen och utseendet av bäddarna är minst lika viktigt.

Jag brukar utgå från att det inte finns några svårodlade växter utan bara väldigt svåråterskapade miljöer och det är utmaningen att skapa fungerande mikroklimat i trädgården som driver mig. Det är något visst med att se en växt i naturen och sen lyckas återskapa en liknande miljö i trädgården. En miljö där både bädden och plantan ser ut som den gjorde där jag såg den i det vilda. Jag försöker inte kopiera naturen, bara få känslan av den. Att kunna anlägga stora vackra perennplanteringar med samma grundtanke att varje växt ska stå på rätt plats tycker jag är en självklarhet. Jag önskar att växterna kunde betraktas lite mer som individer när en trädgård byggs, inte bara som inredningsdetaljer.

Genom att utforma och anlägga trädgårdar i privat och offentlig miljö får jag utlopp för en annan sida av min kreativitet och jag kan förverkliga idéer som kanske inte får plats i min egen trädgård. I framtiden hoppas jag kunna jobba mer med det. Det finns så otroligt många platser som kunde vara så mycket vackrare.