Framtiden

nilsDet har gått många intressanta rykten om mig och trädgården de senaste åren. Ibland nästan komiska och oftast helt utan fakta som rykten vanligtvis brukar sakna. Vissa innehåller dock en del sanningar.

Trädgården finns kvar, den är inte stängd, den är inte flyttad, den kommer inte att läggas ner.

Jag finns också kvar även om jag numera bor mestadels i Skåne utanför Höör. Under sommarhalvåret tillbringar jag dock en stor del av min tid i Eskilsby med att utveckla trädgården och göra klart alla nya och gamla projekt. Även om jag kommer att tillbringa mer tid i Skåne i framtiden kommer trädgården i Eskilsby att finnas kvar.

För det första vill jag se hur trädgården utvecklas och förändras genom åren. Nu när stommen börjar bli klar och det äntligen finns mer tid över för detaljerna går trädgården in i en helt ny fas. Många planteringar har gjorts om eller förfinats de senaste säsongerna och förändringarna kommer att bli ännu större nästa år. Grundkänslan som trädgården förmedlar och kopplingen till naturen kommer dock alltid att finnas kvar men den kan uttryckas på många olika sätt. Tillsammans med mig och någon säsongsanställd kommer det att ge trädgården en mycket intressant framtid.

Den andra anledningen är rent ekonomisk. Jag skulle aldrig få tillbaka allt jag satsat på trädgården om jag sålde den. Däremot kan jag föröka mycket av det växtmaterial som är planterat i de olika bäddarna och på det sättet få en bra utdelning på alla de tusentals timmar jag lagt ner på att skapa trädgården. Till alla anläggningsjobb jag gör kan jag använda mig av det unika växtmaterial som jag odlar och kombinera det med inköpta växter från andra plantskolor. Jag har helt enkelt inte råd att göra mig av med trädgården.

Framtiden kommer att bli spännande. I oktober 2015 köpte jag och Julia en etablerad plantskola utanför Höör, mitt i Skåne. Klinta kryddor och grönt har nu fått byta namn till Klinta Trädgård och kommer de närmaste åren att förändras till stor del. Här finns allt vi behöver för att kunna bygga vår trädgård, utveckla vår kursverksamhet och föröka växter för våra anläggningsjobb. Trädgården kommer framförallt att vara för vårat företag men även för vårat eget nöjes skull där vi och barnen kan leva och bo. I framtiden när trädgården har vuxit fram kommer vi kanske öppet vissa någon gång under säsongen. Kombinerat med temahelger med intressanta föredrag och kurser.

Än en gång; Trädgården i Eskilsby har inte eller kommer inte att läggas ner.

Jag har flyttat till Skåne men jag kommer alltid att ha ett vakande öga över trädgården i Eskilsby.

Vänliga hälsningar
Peter